Nykyaikainen kamppailu-urheilulaji Taekwondo on virallinen Olympia-laji ja tarjoaa harjoitusmahdollisuuksia kaikenikäisille ja monenlaisiin tavoitteisiin. Potki itsesi liikkeelle ja tule harjoittelemaan kanssamme yhtä maailman suosituimmista kamppailu-urheilulajeista.

Laji aloitetaan peruskurssilla, Järvenpäässä peruskurssit kaikissa Sisu Gymin lajeissa alkaa 5 kertaa vuodessa. Seuraavat alkavat kurssit näet osiossa PERUSKURSSIT.

Harjoitusryhmät Järvenpäässä 

Taekwondon Harjoitusryhmät jakautuvat ikäluokittain ja Sisu Gymillä yli 7 vuotiaat harjoittelevat JUNIORIT ryhmässä ja yli 15 vuotiaat AIKUISET omassa ryhmässä.

Harjoitusohjelma ja Ohjaajat:

Sisu Gymillä Taekwondoa harjoitellaan Suomen Taekwondo Unionin alaisuudessa, ja harjoitusten sisältö noudattaa STU:n vyökoeohjelmaa. Harjoitukset ovat ensisijaisesti vyökokeisiin tähtäävää harjoittelua ja kaikkia lajin osa-alueita harjoitellaan tasapuolisesti. Vyökokeet järjestetään aina harjoituskauden päätteeksi, vyökokeet Sisu Gymillä pitää In Kwon Hwang 7.dan musta vyö. Harjoituksia Sisu Gymillä taekwondossa ohjaavat lajia pidempään harrastaneet aikuiset, ja harjoitusten sisältö noudattaa ennalta suunniteltua ohjelmaa.

Sisu Gymin Taekwondo ohjaajat:

 
ohjaajat_18.png

Stelios Kirtselis

ohjaajat_6.png

Jari Nieminen

ohjaajat_7.png

Toni Pohjola

poissa.png

Jari Mäkinen

Sisu Gymin Taekwondon tiedottaminen:

Sisu Gymin Taekwondo lajijaoston tiedottaminen on keskitetty Facebook ryhmään "Sisu Gym Taekwondo". Sen lisäksi tapahtumista tiedotetaan suullisesti harjoitusten yhteydessä.

Olethan liittynyt SISU GYM TAEKWONDO facebook ryhmän jäseneksi!

Hieman lisätietoa Taekwondosta:

Taekwondo on nykymuodossaan alle 70 vuotta vanha laji, jonka taustalla on kuitenkin vuosisatainen kamppailutaitoperinne niin lajin emämaassa Koreassa kuin naapurivaltioissa Japanissa ja Kiinassakin. Taekwondo kehittyi omaleimaiseksi kamppailu-urheiluksi 1960-luvulla, kun sen kilpailusääntöjä muutettiin selvästi erilaiseksi kuin karatessa. Potkuille annettiin suuri painoarvo verrattuna lyönteihin ja ottelu rakennettiin täyskontaktin sekä turvallisten suojien varaan.Taekwondo levitettiin tehokkaasti eri puolille maailmaa 1960- ja 1970-luvuilla. Suomessa alettiin harjoitella lajia vasta aivan 1970-luvun lopulla menestyksekkään korealaisottelijan Dae Jin Hwangin tuotua lajin maahan. Siitä asti taekwondo on kasvattanut suosiotaan ja nykyään sitä harjoitellaan kattavasti joka puolella Suomea pohjoisimpia osia lukuun ottamatta. Suomen Taekwondoliitossa on 68 aktiivista jäsenseuraa, joissa harjoittelee yhteensä 6000–10 000 harrastajaa. Lajiliiton lisenssin omistavia on yli 1600. Taekwondossa voi kilpailla kahdessa hyvin erilaisessa kilpailumuodossa, ottelussa ja liikesarjoissa. Ottelussa ensimmäiset MM-kilpailut käytiin vuonna 1973, joten sen kilpailuperinne on jo vuosikymmeniä vanha. Liikesarjoissa EM-kilpailuja on käyty vuodesta 1993 ja MM-kilpailut toteutuivat ensimmäisen kerran vuonna 2006. Suomi on saavuttanut ottelun MM-mitalin kahdesti. EM-mitaleita on vuosien varrella kertynyt runsaasti niin ottelussa kuin liikesarjoissa. Lisäksi suomalaiset ovat kilpailleet taekwondossa olympialaisissa sekä vuonna 2000 Sydneyssä että vuonna 2004 Ateenassa.

Kilpailusäännöt pähkinänkuoressa

Taekwondon kilpaottelu (kyorugi) on täyskontaktiin perustuvaa kamppailua, jossa myös päähän kohdistuvat potkut ovat sallittuja. Täyskontaktin vuoksi ottelijoilla on rintapanssari, käsi- ja jalkasuojat sekä kypärä. Voimakkaasti potkupainotteisen ottelun luonne on nopeaa ja liikkuvaa, koska säännöt kieltävät mm. kiinnipitämisen ja vastustajan kaatamisen sekä lantion alapuoliset potkut. Otteluissa on reaaliaikaisesti toimiva elektroninen pisteenlasku, minkä ansiosta katsojat voivat helposti seurata näytöltä pistetilanteen kehittymistä.

Suorituspisteitä ottelussa saa seuraavasti.

  • Vartaloon osuvasta potkusta tai lyönnistä, 1 piste

  • Vartaloon osuvasta selän kautta pyörähtävästä potkusta, 2 pistettä

  • Päähän osuvasta potkusta, 3 pistettä

Liikesarjat

Taekwondon liikesarjakilpailuissa urheilijat esittävät ennalta määrättyjä liikesarjoja (poomsae) joko yksin, pareittain tai ryhmissä. Arvostelutuomarit arvioivat esitysten teknistä puhtautta (accuracy) ja esityksen uskottavuutta (presentation) antaen kummaltakin osa-alueelta pisteitä asteikolla 0,0-5,0. Korkein mahdollinen yhteispistemäärä on täten 10,0 pistettä.

Enemmän kuin kamppailu-urheilua

Taekwondo on olympialaji, joka tarjoaa kansainvälisestä kilpaurheilusta kiinnostuneille lähes rajattomat kehitysmahdollisuudet. Taekwondo on samalla myös perinteinen kamppailulaji, itsepuolustuslaji ja kuntoliikuntamuoto. Laji tarjoaa siis erittäin monipuolisen ja haastavan harrastuksen, jota kaiken ikäiset voivat harjoitella omien tavoitteiden ja kiinnostuksen mukaisesti.

Taekwondon tekniikka on erittäin monipuolista, ja aloittelijasta se voi vaikuttaa myös monimutkaiselta. Kamppailun voittamiseen saattaa kuitenkin riittää hyvinkin yksinkertainen liike. Liikkeen onnistunut käyttäminen edellyttää, että taustalla on monipuolisen harjoittelun myötä syntynyt taito tehdä kyseessä oleva tekniikka tilanteeseen sopivasti. Yksinkertaisimmankin tekniikan toimivuus syntyy kaiken muun harjoittelun kautta ilman kamppailullista ymmärrystä tekniikat ovat vain liikkeitä. Taekwondon oppimisen vaikeus onkin yhtä aikaa sekä tekniikoiden monimutkaisuudessa että niiden yksinkertaisuuden löytämisessä.

Taekwondo-harjoituksissa harrastaja toimii yksilönä ryhmässä, jossa osoitetaan kunnioittavaa asennetta paitsi opettajaa myös harjoituspareja kohtaan: toiset harjoittelijat ovat pareja ja vastustajia – hyökkääjiä tai puolustajia – mutta eivät koskaan vihollisia. Taekwondossa painotetaan teknisen toimivuuden lisäksi täydellisen keskittymisen ja oikean mielentilan tärkeyttä. Harjoittelija pyrkii tekniikkaa tehdessään löytämään vartalon ja mielen luonnollisen yhteyden. Opettajan tehtävä on tarjota harrastajille taekwondon oppimiseen tarvittavat olosuhteet ja harrastajien tehtävänä on oman toimintatavan etsiminen. Tätä etsimistä voidaan kutsua nimellä DO eli tie.

Lajin harjoitus ajat näet linkistä alta!

 

• KERRO TÄSTÄ •